Ανάδραση > Βιοανάδραση (Βιοανατροφοδότηση – Biofeedback) > Ανάδραση/Ανατροφοδότηση > Ανάδραση στα γνωστικά συστήματα

Ανάδραση στα γνωστικά συστήματα

Κατά τον ίδιο τρόπο με τα φυσικά και βιολογικά συστήματα ο άνθρωπος, ως οργανισμός, βασίζεται σε πολλά και διαφορετικά είδη ανάδρασης για να μπορέσει να λειτουργήσει ομαλά. Σύμφωνα με τον διάσημο γνωστικό ψυχολόγο («πατέρα» της γνωστικής ψυχολογίας) Aaron Beck (1979) «αιτία των προβλημάτων είναι κάποια χαρακτηριστικά λάθη των κυκλωμάτων ανατροφοδότησης (ανάδρασης) κατά την επεξεργασία των πληροφοριών». Αυτό που εννοεί ο Beck είναι πως όταν ο άνθρωπος δεν δέχεται σωστή ανάδραση (ή την παραποιεί) από το περιβάλλον του εμφανίζονται διάφορα προβλήματα και δυσλειτουργίες.

Στα γνωστικά συστήματα η ανάδραση πληροφορεί το άτομο για τις γνωστικές, συμπεριφοριστικές, βιολογικές, συναισθηματικές και περιβαλλοντικές παραμέτρους που το αφορούν. Και στα γνωστικά συστήματα, όσο πιο άμεση και συγκεκριμένη είναι η ανατροφοδότηση, τόσο πιο αποτελεσματική είναι.

Σε αυτήν τη φωτογραφία βλέπουμε ένα παράδειγμα του τι μπορεί να μας συμβεί όταν δεν έχουμε σωστή ανατροφοδότηση ή την αγνοούμε…

Στη δεύτερη φωτογραφία βλέπουμε ένα εντελώς «στοχοπροσηλωμένο» άτομο (είναι καθηγητής Φυσικής σε Γερμανικό γυμνάσιο που δείχνει τις αρχές του στατικού ηλεκτρισμού στους μαθητές του χρησιμοποιώντας ένα πλαστικό σωλήνα και μια πλαστική κορδέλα περιτυλίγματος που την έχει τσιμαδίσει – και τα δύο αυτά υλικά τα έχει ηλεκτρίσει τρίβοντας τα στη μάλλινη μπλούζα του) που πρέπει να διατηρήσει με ακρίβεια το στόχο του (ιδανική απόσταση) για να συνεχίσουν να αλληλοεπιδρούν τα δύο υλικά και να μην του «χαλάσει» το σύστημα. Ανάδραση δεν δέχεται μόνο από τη θέση της ιπτάμενης κορδέλας αλλά και από τους ενδουποδοχείς («κρυφούς» αισθητήρες) του μυϊκού του συστήματος για τη στάση και κίνηση του χεριού του. Παράλληλα, είναι πιθανό, να έχει μια αρκετά καλή αντίληψη του τι γίνεται τριγύρω του (μαθητές – θόρυβοι) ενώ είναι προσηλωμένος στο πείραμά του.

Ανάδραση στατικός ηλεκτρισμός

Με άλλα λόγια, η ανάδραση είναι τόσο σημαντική στη ζωή μας που χωρίς αυτήν είτε δεν μπορούμε να λειτουργήσουμε ή δυσλειτουργούμε!

Καφές και… ανάδραση. Φανταστείτε να φτιάχνετε ελληνικό καφέ και να μην καταλαβαίνετε πότε φουσκώνει για να χυθεί; (… σκέφτεστε πόσο σημαντικοί είναι και οι ήχοι (ηχητική ανάδραση) του βρασμού;) … να βάζατε καφέ στο φλιτζάνι σας και να μη ξέρατε πότε να σταματήσετε; … στη διαδικασία να τον πιείτε να μην εκτιμούσατε σωστά που βρίσκεται το στόμα σας; … όταν πάτε να τον ακουμπήσετε στο τραπέζι να μην εκτιμάτε σωστά την απόσταση;