Abstract: This work focuses on the design and implementation of a computerized psychophysiological monitoring engineering system that detects human responses to environmental noises. Classical human stimulus monitoring analysis tools were used to treat human bodily responses under the presence of annoying noises. Applicable sound recording and reinforcement equipment were selected and employed to accurately simulate environmental noise conditions. A computerized data acquisition and analysis system was designed and developed. Some first results have been obtained and are currently analyzed.
Περίληψη: Η εργασία δημοσιεύτηκε ως «convention paper» στο ειδικό ένθετο του περιοδικού της Audio Engineering Society. Αποσκοπεί (ως μέρος ευρύτερου έργου) στο σχεδιασμό και στην κατασκευή μιας εφαρμογής βιο-ιατρικής τεχνολογίας με ικανότητα μέτρησης ψυχοφυσιολογικών αντιδράσεων κατά τη διάρκεια έκθεσης σε θόρυβο πόλης. Το πρώτο σκέλος αφορά στην ηχογράφηση, ανάλυση και αναπαραγωγή επιλεγμένων θορύβων πόλης με εξοπλισμό υψηλής πιστότητας και σύγχρονες μεθόδους ηχογράφησης και ηχοτροφοδοσίας. Το δεύτερο σκέλος αφορά στο σχεδιασμό και την υλοποίηση ψυχοφυσιολογικού εξοπλισμού και λογισμικού για την καταγραφή και (σε πραγματικό χρόνο) επεξεργασία βιοσημάτων ηλεκτροδερματικής αντίδρασης (ΗΔΑ), ηλεκτρομυογραφήματος, επιφανειακής περιφερικής θερμοκρασίας (Temp) και φωτοπλεθυσμογραφίας σε συγχρονισμό με την ηχο-αναπαραγωγική διαδικασία. Πιλοτική διερεύνηση 4 υποκειμένων σε ΗΔΑ και Temp υποδεικνύει σημαντικές διαφορές κατά την παρουσίαση του θορύβου. Τελικός στόχος είναι η χρήση της εφαρμογής σε τυφλό πειραματικό σχέδιο με παρουσίαση του θορύβου στην Πειραματική Ομάδα ενώ τα υποκείμενα εμπλέκονται σε σταθμισμένες γνωστικές δοκιμασίες.
Περιγραφή: Το άρθρο αυτό ζητήθηκε από τους επιμελητές της έκδοσης και είναι βασισμένο στην αντίστοιχη προσκεκλημένη ομιλία του συνεδρίου. Η πρόσκληση έγινε λόγω του ενδιαφέροντος που δημιουργήθηκε στα μέλη της Εταιρίας Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, μετά από την εμφάνιση του άρθρου «Νέες τεχνολογίες στην αποκατάσταση» στο περιοδικό «Αναπηρία Τώρα». Το άρθρο, μετά από μια σύντομη ιστορική αναφορά στις συνθήκες που ανέπτυξαν τον χώρο της αποκατάστασης, παρουσιάζει την νέα τεχνολογία, που έρχεται να αντικαταστήσει την υπάρχουσα, στους τομείς των θεραπευτικών μεθόδων και μηχανημάτων, υποστηρικτικών και θεραπευτικών εξαρτημάτων, προθετικών μέσων και συστημάτων ελέγχου του περιβάλλοντος. Σε σχέση με τις συγκεκριμένες συνθήκες που αντιμετωπίζει η Εταιρία Σπαστικών Βορείου Ελλάδος, συζητά την ιδανική σχέση «κόστους – οφέλους» που πρέπει να αναζητηθεί σε αποφάσεις υιοθέτησης της νέας τεχνολογίας, με στόχο την επίτευξη της ιδανικής αποδοτικότητας και αξιοποίησής της.
Περιγραφή: Παρουσιάζονται οι αρνητικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην αποκατάσταση, κυρίως στο χώρο των ψυχοκινητικών και νευρολογικών περιστατικών. Γίνονται γενικευμένες και συγκεκριμένες αναφορές στους χώρους της προθετικής, υποστηρικτικής, διαγνωστικής και κλινικής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται ότι η μοντέρνα τεχνολογία, εάν δεν συνδυαστεί λογικά και λειτουργικά με το υπολειπόμενο δυναμικό του θεραπευόμενου, έχει αρνητικές επιπτώσεις και «κόστος».
Το άρθρο δημιουργεί ερωτηματικά ως προς την ορθότητα της συνήθειας των θεραπευτών για τη συνταγογράφηση «μοντέρνων» (και, πολλές φορές, άγνωστων) κλινικών πράξεων, βοηθημάτων και άλλων προϊόντων αποκατάστασης.
Περιγραφή: Παρουσιάζονται οι θετικές επιπτώσεις των νέων τεχνολογιών στην αποκατάσταση, κυρίως στο χώρο των ψυχοκινητικών και νευρολογικών παθήσεων. Γίνονται γενικευμένες και συγκεκριμένες αναφορές στους χώρους της προθετικής, υποστηρικτικής, διαγνωστικής και κλινικής τεχνολογίας. Συμπεραίνεται ότι η σύγχρονη τεχνολογία προσφέρει σημαντικά οφέλη στα άτομα με ειδικές ανάγκες.
Το άρθρο προκαλεί τους επαγγελματίες του χώρου να εξοικειωθούν με τις νέες τεχνολογίες και να αναζητήσουν σύγχρονες λύσεις για την υποστήριξη των ασθενών τους.
Περιγραφή: Γίνεται περιγραφή της ισχύουσας κατάστασης παροχής κλινικών πράξεων στην Ελλάδα, ειδικά στους τομείς της ψυχοκοινωνικής, ψυχοκινητικής και νευρολογικής υγείας και αποκατάστασης. Γίνεται υπόδειξη τρόπου ολικής προσέγγισης του θεραπευόμενου, όπου τονίζεται η ανάγκη ύπαρξης συντονισμένης θεραπευτικής ομάδας. Εντοπίζονται οι επιβαρυντικοί και ανασταλτικοί παράγοντες στην εφαρμογή της ολικής προσέγγισης.
Στο άρθρο αυτό προτείνονται λύσεις και διαδικασίες που διευκολύνουν την εμπέδωση από τους κλινικούς της ολικής θεραπευτικής προσέγγισης, ως αναπόσπαστο μέρος της κλινικής τους πρακτικής.
Περιγραφή: Το άρθρο αναφέρεται στην αμφίδρομη σχέση του ψυχο-νευρο-ενδοκρινολογικού άξονα με θέματα που αφορούν στην ποιότητα ζωής. Οι διαταραχές του ψυχο-νευρο-ενδοκρινολογικού άξονα οδηγούν σε νοσηρότητα και, κατά συνέπεια, σε υποβάθμιση της ποιότητας ζωής. Οι αρνητικές συνήθειες ζωής, επίσης, επηρεάζουν την ομοιόσταση του άξονα. Γίνεται αναφορά στο φαινόμενο της «γνωστικής αντιμετώπισης» και προσφέρεται σχηματικό μοντέλο της, το οποίο περιγράφει τις διαδικασίες αντιμετώπισης, τη λογική τους, τους παράγοντες που τις επηρεάζουν και τα αποτελέσματά τους.
Κύριος στόχος του άρθρου είναι η διαμόρφωση μιας ορθής αντίληψης, σχετικά με την παθογενετική πορεία, μέσω διαταραχών και αποκλίσεων του ψυχο-νευρο-ενδοκρινολογικού άξονα, σε σχέση με την ποιότητα ζωής.
Περιγραφή: Ανακοίνωση και δημοσίευση κατόπιν αιτήματος της Οργανωτικής Επιτροπής του 8ου Μετεκπαιδευτικού Διημέρου της ΕΙΕΜΨΠ, με στόχο την παρουσίαση του θεραπευτικού μοντέλου του συγγραφέως για τις Κεφαλαλγίες Τάσεως (ΚΤ), το οποίο είναι βασισμένο στις αρχές της εφαρμοσμένης ψυχοφυσιολογίας. Το μοντέλο αυτό προτείνει ότι οι ΚΤ είναι μία δυσλειτουργική και δυνατή συνήθεια του ανθρώπινου οργανισμού και ότι αποτελούν δίαυλο έκφρασης της γνωστικής δυσανεξίας του ατόμου, την οποία αδυνατεί να εκφράσει λεκτικά. Συζητιέται επίσης η γνωστική συμβολή στην απόκλιση του νευροενδοκρινικού άξονα από τα φυσιολογικά όρια και τίθεται ως θεραπευτικός στόχος η επαναφορά του εντός αυτών. Σημαντική προσφορά αυτού του μοντέλου είναι η ολική αντίληψη των παθογενετικών μηχανισμών της ΚΤ και η ταχύτητα επίτευξης του θεραπευτικού αποτελέσματος.
Περιγραφή: Το άρθρο απορρέει από την προσπάθεια των συγγραφέων να πληροφορηθούν τις απόψεις των Ελλήνων συνταξιούχων ΠΡΙΝ και ΜΕΤΑ την συνταξιοδότησή τους. Χορηγήθηκε ειδικό ερωτηματολόγιο σαράντα (40) ερωτήσεων (κατασκευασμένο από τους συγγραφείς), σε 119 συνταξιούχους του Δημοσίου, για την λεπτομερή διερεύνηση τεσσάρων κύριων τομέων του ψυχοκοινωνικού τους βίου. Οι πολυπαραγοντικές αναλύσεις των δεδομένων οδηγούν σε σημαντικά συμπεράσματα και ιδιαίτερες εκπλήξεις. Η έρευνα αυτή αποτελεί μια σοβαρή προσπάθεια διερεύνησης και αξιολόγησης των απόψεων των συνταξιούχων στη χώρα μας.
Περίληψη: Η Αποκατάσταση (Rehabilitation) είναι μια καινούρια και ανεξερεύνητη εμπειρία στην Ευρώπη. Αντί να θεωρείται ένα καινούριο ξεκίνημα για τον αποκαθιστάμενο ασθενή, συνήθως σημαίνει το τελευταίο και απεγνωσμένο βήμα της ιατρικής εμπειρίας του ασθενούς. Αυτό βέβαια όχι μόνο περιορίζει την ευρύτερη ποιότητα του βίου του αλλά δημιουργεί και σοβαρή ευθύνη στο κοινωνικό σύνολο για συντήρηση των μισο-αποκατεστημένων ασθενών στις τάξεις των άνεργων και ανήμπορων πολιτών.
Το Πολυδύναμο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αποκατάστασης IREP (Integrated Rehabilitation European Project) αποσκοπεί στη δημιουργία υποδομής ενός Ευρωπαϊκού Πληροφορικού Συστήματος που επιτρέπει την οργάνωση και εκμοντερνισμό του τομέα με βάση «τη συντονισμένη πολυδυναμική παροχή υπηρεσιών υγείας, φροντίζοντας ταυτόχρονα και τις οργανικές και τις ψυχοκοινωνικές ανάγκες του συμμετέχοντος αποκαταστούμενου ατόμου» που θεωρείται και το πλέον ολοκληρωμένο μοντέλο αποκατάστασης.
Περιγραφή: Παρουσίαση του «Πολυδύναμου Ευρωπαϊκού Προγράμματος Αποκατάστασης» (Integrated rehabilitation european project – IREP), το οποίο έχει δημιουργηθεί από προσπάθειες εβδομήντα δύο (72) κορυφαίων ευρωπαίων επιστημόνων και χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (Advanced Informatics in Medicine #2018). Ιδιαίτερο χαρακτηριστικό του IREP είναι η δημιουργία ενός πολύπλοκου λογισμικού πακέτου πληροφορικής που επιτρέπει την παρακολούθηση σε πραγματικό χρόνο και από διαφορετικούς φορείς, ενώ, παράλληλα, καθοδηγεί την θεραπεία του ασθενούς μέσω τηλεματικών δικτύων.
Ο συγγραφέας, ως ο Έλληνας κλινικός εκπρόσωπος του IREP, εστιάζεται στην επισήμανση και στην κάλυψη των γνωστικών και ψυχοκοινωνικών αναγκών του θεραπευόμενου.
Περιγραφή: Τον κορμό αυτού του άρθρου αποτέλεσε η ομώνυμη ανακοίνωση στο ανωτέρω Μετεκπαιδευτικό Διήμερο. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του κοινού, η Οργανωτική Επιτροπή ζήτησε λεπτομερέστερη ανάπτυξη της ανακοίνωσης.
Αναλύονται και περιγράφονται λεπτομερώς η διαδικασία της θεραπείας δυσλειτουργιών του νευρομυϊκού συστήματος με βιοανατροφοδότηση, οι εφαρμογές της σε τομείς της ψυχολογίας και της νευρολογικής αποκατάστασης, τα αποδεικτικά στοιχεία της αποδοτικότητάς της, οι μηχανισμοί πλαστικότητας του νευρικού συστήματος κ.ά..
Αυτή η εργασία αποτελεί την πρώτη αναφορά στο ηλεκτρομυογραφικό biofeedback που γίνεται στον ελληνικό χώρο.
Περιγραφή: Τον κορμό αυτού του άρθρου αποτέλεσε η ομώνυμη ανακοίνωση στο ανωτέρω Μετεκπαιδευτικό Διήμερο. Λόγω του έντονου ενδιαφέροντος του κοινού, η Οργανωτική Επιτροπή ζήτησε λεπτομερέστερη ανάπτυξη της ανακοίνωσης.
Περίληψη: Σκοπός της εργασίας ήταν ο σχεδιασμός, η κατασκευή και η στάθμιση ενός ΜΗΔΒ με στόχο, εφόσον ήταν επιτυχής, να κατασκευαστούν συνολικά 20 ΜΗΔΒ για τις ανάγκες σχετικού μαθήματος. Σε πρώτο επίπεδο δοκιμασίας, το ΜΗΔΒ λειτούργησε ικανοποιητικά ως ηλεκτρονική συσκευή. Σε δεύτερο επίπεδο διερευνήθηκε κατά πόσο λειτουργεί ικανοποιητικά ως ψυχοφυσιολογική συσκευή, όπου συγκρίσεις ΗΔΔ 100 υποκειμένων, μετρώντας με ένα βιομηχανικό πολύμετρο και με το ΜΗΔΒ, είχαν υψηλή συνάφεια (r=0.811, p<0.01). Στη συνέχεια, προκειμένου να εξακριβωθεί η αξιοπιστία του ΜΗΔΒ ως εργαλείου καταγραφής ψυχοφυσιολογικών μεταβολών αλλά και για να διερευνηθεί αν προκύπτουν αλλαγές στην ΗΔΔ, ως απόρροια εκπαίδευσης σε στρατηγικές διαχείρισης του άγχους και σε ασκήσεις χαλάρωσης, μετρήθηκαν ΗΔΔ, κατάθλιψη, άγχος και ύπαρξη ψυχοφυσιολογικών συμπτωμάτων σε 27 υποκείμενα, πριν και μετά την εκπαίδευση τους. Η ανάλυση δεδομένων κατέδειξε σημαντικές διαφορές στην ΗΔΔ (τόσο σε φασικό όσο και σε τονικό επίπεδο), όπως επίσης και στις μετρήσεις κατάθλιψης, άγχους και ύπαρξης ψυχοφυσιολογικών συμπτωμάτων. Τα ευρήματα υποδεικνύουν α) ότι το ΜΗΔΒ μπορεί να χρησιμοποιηθεί για τη μέτρηση ψυχοφυσιολογικών μεταβολών και β) τη χρησιμότητα της συστηματικής εκπαίδευσης σε τεχνικές διαχείρισης του στρες για τον έλεγχο της αυξημένης συμπαθητικής διέγερσης.
Η εργασία αυτή, αν και βραβευμένη σε (άλλο) συνέδριο, δεν ανακοινώθηκε ποτέ, λόγω παράλειψης σχετικής οργάνωσης από τους οργανωτές του συνεδρίου. Οι συγγραφείς, με το σκεπτικό της ενημέρωσης του επιστημονικού κοινού, την υπέβαλαν για δημοσίευση α) στην Επιστημονική Επετηρίδα του Τμήματος Ψυχολογίας (τόμος 6), στην αγγλική γλώσσα και β) στα Πρακτικά του 9ου Πανελληνίου Συνεδρίου Ψυχολογικής Έρευνας, στην ελληνική γλώσσα, καθώς η προφορική της ανακοίνωση στο 9ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψυχολογικής Έρευνας έδειξε να παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον.